Sağlık Makaleleri

Yeni araştırma: Oksijen tedavisi Alzheimer'ı yavaşlatabilir

11:22

Bilim insanları saf oksijen solumanın Alzheimer'ın "ilerlemesini ve ciddiyetini önemli ölçüde yavaşlatabileceğini" söylüyor.


Yeni bir araştırmaya göre Alzheimer hastalığı oksijen tedavisi kullanılarak yavaşlatılabilir ve hatta tersine çevrilebilir.

Araştırmacılar, terapinin insan beyninin işleyişini desteklediğini ve hayvanlarda hastalığa bağlı beyin plağı oluşumuyla mücadele ettiğinin kanıtlandığını söylüyor.

Tel Aviv Üniversitesi'ndeki ekip, bilişsel gerileme belirtileri deneyimleyen 60 yaş üstü 6 kişiyi izledi.

Ekip, 90 gün boyunca 60 seans hiperbarik oksijen tedavisinden sonra beyne giden kan akışının ortalama yüzde 20 arttığını bildirdi. Hafıza testi sonuçlarının da ortalama yüzde 16,5'lik bir iyileşme gösterdiği ifade edildi.

Bilim insanları hastaları basınçlı odalara yerleştirerek dokularda daha fazla oksijenin çözülebileceğine ve böylece yenileyici etkileri olduğu bilinen bir hipoksi durumunu taklit edebileceğine inanıyor.

Araştırmacılar, Alzheimer'ın neden olduğu dejenerasyonu taklit eden, genetiği değiştirilmiş 15 farenin incelendiği ayrı bir denemede oksijen tedavisinin beyinde amiloid plaklarının oluşmasını engellediğini ve mevcut bazı amiloid plak birikintilerini de giderdiğini bildirdi.

Amiloidlerin Alzheimer gibi ciddi dejeneratif durumlarla bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Araştırmanın baş yazarı Prof. Uri Ashery, The Times of Israel'e şunları söyledi:

Bunun insanlarda Alzheimer'ı 'tedavi edebileceğini' düşünmüyorum fakat ilerlemesini ve şiddetini önemli ölçüde yavaşlatabilir.

Daha fazla çalışma gerekiyor fakat insanlar muhtemelen birkaç yıl içinde bundan yararlanmaya başlayabilir.

Aging dergisinde yayımlanan çalışma, hiperbarik oksijen tedavisinin (HBOT) Alzheimer hastalığı üzerinde "çok yönlü nöroprotektif etkiler" yaptığı ve ayrıca insanlarda beyin fonksiyonlarını ve bilişsel yetiyi geliştirdiği sonucuna vardı.

Makalede, tedavinin "ilerlemeyi yavaşlatmak ve hatta bu hastalıktan sorumlu patofizyolojiyi iyileştirmek için terapötik bir yaklaşım" olarak görülmesi çağrısında bulundu.

Tedavi Alzheimer'dan mustarip hastalarda test edilmedi ve daha büyük denemeler gerektirecek. Ayrıca, az sayıda hastane HBOT'yi uygulayabilecek imkana sahip.

Nottingham Üniversitesi'nde Demans Araştırmaları Profesörü Tom Dening, Daily Telegraph'a şunları söyledi:

Muhtemelen faydalı olması için tedavinin süresiz olarak sürdürülmesi gerekecek, bu nedenle tüm hastaların motivasyonu çok yüksek olmalı ve bu kişiler, tedavi tesisine erişim için iyi ulaşım sistemlerine sahip olmalı.

Birleşik Krallık'ta demans hastalarının sayısının bir milyona yaklaştığını düşünürsek bu ölçekte hiperbarik oksijenin nasıl bulunabileceğini bilmek zor.

Kısacası, ilginç bir fikir ama standart bir tedavi olmak için olağan kriterleri karşılamaktan çok uzak.

Necef'teki Ben Gurion Üniversitesi'nden İsrailli başka bir Alzheimer uzmanı olan Dr. Deborah Toiber, Alzheimer'la mücadelede beyindeki plakları azaltmanın hayati önem taşıdığına şüpheyle yaklaştığını söyledi.

The Times of Israel'e konuşan Dr. Toiber, "Bence plaklar (araştırma için) çıkmaz bir sokak" dedi ve plakları ortadan kaldırmanın veya azaltmanın Alzheimer başlangıcını önemli ölçüde önleyeceğine veya şiddetini azaltacağına dair yeterince kanıt olmadığını söyledi.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Çeviren: Noyan Öztürk

Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates