Değişime karşı vücudunuzu takip edin!
Cosmopolitan
Vücudunuzdaki çeşitli belirtileri izleyerek yumurtlama günlerini tahmin debilirsiniz. Kadın hastalıkları, doğum ve tüp bebek uzmanı Op. Dr. Numan Bayazıt bu özel dönemle ilgili bilinmeyenleri kaleme aldı.
Hormonal problemler, tiroid ve böbrek üstü bezlerindeki bozukluklar, stres, aşırı kilo kaybı veya kilo artışı da yumurtlama düzensizliklerine yol açabilir. İlaç tedavisi ile yumurtlama sağlanabilir. Yumurtlama, kadınların ergenlikle birlikte hayatına giren bir döngü. Genelde düzenli olarak her ay, yumurtlama döngüsünün işareti olan adet dönemiyle birlikte yaşanır. Ancak gebelik isteği ya da gebelik istememe söz konusu olduğunda, düşünülmesi ve bilinmesi gereken yumurtlama tarihidir. Çünkü kadınlar yumurtlama gününü dikkate alarak gebelik şansını artırabiliyor ya da hamile kalmaktan korunabiliyorlar. Genel olarak yumurtlama gününün takibi, bilimsel olarak doğum kontrol yöntemi sayılmakla birlikte, çoğu kadının uyguladığı takvim yöntemi olarak biliniyor. Kadınlar yumurtlama günlerini doğru tahmin ederek riskli günlerde ilişkiye girmezler. Ancak bu çok etkili bir korunma yöntemi değildir. Çünkü yumurtlama düzeni bazı aylarda farklılık gösterebilir. Birçok kadın yumurtlama günlerinden çok uzakta olduğunu sandığı günlerde istenmeyen gebelikler yaşayabiliyor.
Yumurtlama Gününüzü Hesaplayın
Yumurtlama, beklenen adet gününden on dört gün önce oluşur. Gebe kalma olasılığı yumurtlamadan önceki birkaç gün içinde girilen ilişkilerde en yüksek düzeydedir. Yani bir tahmin yapabilmek için adet dönemlerinin düzenli olması, takip eden adetin ne zaman başlayacağının bilinmesi şarttır. Ancak adetleri düzenli kadınlarda bile bazı aylarda daha erken veya geç yumurtlamalar olabiliyor. Bu sebeple takvim yöntemi ile korunma çabası içinde olan kadınlar, hayal kırıklılığına uğrayabileceklerinden, modern doğum kontrol yöntemlerini kullanmaları kesinlikle öneriliyor. Yumurtlama ihtimalinin yüksek olduğu günleri belirlemek amacıyla kullanılan birçok yöntem var. Bu yöntemlerden yaygın olarak kullanılanları; vücut ısısı takibi, rahim ağzı salgısı testi, rahim ağzı yumuşama testi, luteinize edici hormon (LH) yükselmesini tespit eden testlerdir.
Kadınlar Yumurtlamadan Hemen Önce Güzelleşiyor
Bu araştırma, Newcastle Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılmış. 48 kadının yumurtlama dönemlerinden hemen önce ve yaklaşık bir hafta sonra vesikalık fotoğrafları çekilmiş. Bu fotoğraflar, 260 kadın ve erkeğe gösterilmiş. Deneklere kadınların hangi fotoğraflarının daha çekici olduğu sorulmuş. Denekler, yumurtlamadan hemen önce çekilen fotoğraflardaki kadınları çok daha güzel bulmuşlar. Güzel bulmalarına neden olan etkenleri ise dudakların kalınlığı ve rengi, göz bebeğinin büyüklüğü ve cilt rengi olarak belirtmişler.
Yumurtlamayı Gösteren Testler
Yumurtlamayı gösteren testler eczanelerde hazır kitler halinde satılıyor. Her kitin içinde 5-7 adet çubuk bulunuyor. Bu çubuklara damlatılan kan ya da sürülen tükürük sayesinde luteinize edici hormonun yumurtlamadan hemen önce yüksek olduğu dönem belirlenebiliyor. Hızlı yükselmeden 24-36 saat sonra yumurta çatlıyor. Testte pozitif sonuç alınması ise yumurtlamanın bir sonraki gün olacağını gösteriyor.
Vücut Isısı Takibi Yöntemi Genel olarak kadınlarda bir adet dönemi ortalama 28 gündür. Düzenli olması kaydıyla yedi gün uzun veya kısa olması normal kabul edilir. Yumurtlama ortalama olarak beklenen adet döneminden 14 gün önce görülür. Eğer adet dönemi daha uzun veya kısaysa yumurtlama gününün hesabı değişecektir. Örnek olarak; adet görme periyodu 33 gün (Yani gecikme varsa: 33-14=19) 19. gün, adet görme periyodu 25 günde bir ise (25-14=11) 11. gün yumurtlama olması beklenir. Kadınlarda vücut ısısının takip edilmesiyle de, yumurtlamanın olup olmadığı ve yumurtlama günü tahmin edilebilir. Adet dönemi ve yumurtlaması düzenli olan bir kadında 28 günlük bir adet döneminin ilk 14 gününde vücut ısısı, 36-37 derecedir. Yumurtlama zamanından kısa bir süre sonra bu ısı 37 derecenin üstüne çıkar.
Vücut ısısı yükseldiği anda, gebelik için genellikle zaman geçmiştir. Vücut ısısı takibiyle adet döneminin 15. günü yumurtlama olduğu tespit edilmişse ve hamilelik isteniyorsa bir sonraki adet döneminde adetin 14. günü en ideal ilişki zamanıdır. Bu zaman gebelik isteyenlerce değerlendirilmeli ya da istemeyenler için ise uzak durulmalı. Yumurtlamanın ardından, “luteal faz” denilen adet döneminin ikinci yarısı başlar. Bu dönemde hormonların etkisiyle vücut ısısı 37 derecenin üstünde kalır. Beklenen adetin ilk gününden itibaren vücut ısısı düşer. Yumurtlamayı izlemenin en iyi yollarından biri de bu salgıdaki değişiklikleri gözlemlemektir. Adet döneminin başında bu salgı kalın ve mattır. Yumurtlama gününden 1-2 gün önce berrak, kaygan ve elastik durumdadır. Yumurtlama sonrasında ise kaba ve hamur gibi yapışkan hale gelir. Adet döneminden hemen önce çok az salgı vardır ve rahim ağzı neredeyse kuru durumdadır.
0 yorum