Kadın

Bel çevresi Yağlanmalarının nedeni ?

14:21

Bel çevresindeki yağlanmanın nedenleri

Şamdan plus/Banu Kazaç

MD ECY 003

Hareketsiz yaşam, yanlış ve ilinçsiz beslenme metabolizmayı yavaşlatır.Yavaş metabolizma özellikle bel çevresinde yağ depolanmasına neden olur. Yiyecekleri sağlıklı pişirmemek, sebze-meyveyi ve posalı yiyecekleriyeteri kadar tüketmemek bu durumun başlıca nedenlerindendir.

Gıdaları dengesiz tüketmek, menopoz ve andropoz dönemleri, hareketsiz yaşam, uyku bozuklukları, ilerleyen yaş ve buna bağlı kas kitlesin deki kayıplar metaboliz mayı yavaşlatır. Yavaş metabolizma özellikle bel çevresinde yağ depolanmasına neden olur. Et, süt, yoğurt gibi doğal ürünlerde bulunan katı hayvansal yağlar, kilomuzu, kolesterol düzeylerimizi yükseltmekte, bu durum artan yaşımızla birlikte kalp damar sistemimizi olumsuz etkilemekte, ayrıca kansere yakalanma risklerini de artırmaktadır. Bunun dışında sağlıklı olduğu bilinen zeytinyağı ve ayçiçeçek yağları nın bile gereğindenden fazla kullanımı kilo alımını artırır.

Sebze ve meyve tüketimini artırın

Sebze ve meyve tüketimine gerektiği gibi önem vermiyoruz. Sağlıklı bireylerin günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılaması için 3-4 porsiyon meyve , 2-3 porsiyon da sebze tüketmesi gerekir. Ayrıca A, C, E vitaminleri ile yaşlanma etkilerini geciktiren ve kanser riskini azaltacak antioksidan yönünden zengin vitaminlerini içeren tarzda beslenmeliyiz.

Sigara ve alkol kullanımına dikkat

Sigara ile birlikte alınan alkol de sağlığımızı oldukça kötü etkiliyor.Hem yüksek kalori değeri ile kilo alımı ve özellikle bel çevresinde yağ birikimine neden oluyor, hem de içkinin beraberinde yine yüksek kalorili mezelerin tüketilmesi, uzayan yemek saatleri ve tok karnına yatağa gidilmesi kilo alımını tetikliyor. Hazımsızlıkla beraber yaşanan kalitesiz uyku da özellikle bel çevresinde biriken yağ katmanlarına neden oluyor.

Posalı beslenmeye özen göstermiyoruz

Günlük lif ihtiyacımız ortalama 25-30 gram kadardır. Posa, bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak vücudumuza zararlı maddelerin bağırsaklardan atımını kolaylaştırır ve sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Posayı günlük ihtiyacımız olan sebze ve meyve tüketiminin yanı sıra haftada en az 2 kez baklagiller tüketerek çeşitlendirin. Ekmek seçimleri de tam buğday, çavdar tam tahıllı ekmeklerden yana olmalıdır.

Denetimsiz gıda maddeleri sağlığa zarar veriyor

Gıda katkı maddeleri besinin raf ömrünü uzatmak, tat, koku, yapı ve görünüşünü geliştirmek amaçları ile kullanılıyor. Örneğin salam, sosis, sucuk gibi et ürünlerinin raf ömrünü uzatmak için koruyucu katkı maddesi olarak kullanılan nitrat tuzları, diğergıda ürünlerinde kullanılan doğal veya yapay renk vericiler, tatlandırıcılar hele dikkatli, denetimli kullanılmıyorsa sağlığımıza zarar veriyor.

Yiyecekleri sağlıklı pişirmiyoruz

Kızartma veya yüksek ısıda ızgara yöntemleri,besinlerin vitamin,mineral değerlerinin kaybolmasına neden olduğu gibi kanser yapıcıların oluşmasına neden olur.Bu nedenle pişirmede düşük ısıda fırın veya haşlama gibi yöntemleri tercih etmeliyiz. Ayrıca mutfak kültürümüzde, damak lezzetimizde kızartmalar önemli ölçüde tercih ediliyor. Yanmış yağ tüketimi kanserojen etkiyi artırıyor. Ateşe çok yakın pişirmenin söz konusu olduğu mangal keyifleri de cabası...

Çok kahve tüketiyoruz

Aslında kahve aşırı olmamak kaydıyla metabolizma hızını artırmada yardımcı olur ancak kilo üzerinde herhangi bir lumsuz etkisi olmamakla birlikte strese neden olan hormonal faaliyetleri artırır. Onun yerine gün boyunca içeceğiniz yeşil çay daha fazla kalori yakmanızı ve daha hızlı kilo vermenizi sağlar. Aslında vücudun günlük hayatta kullandığımız kadar tuz ve şekere ihtiyacı yok. Fark etmeden çayımıza ilave ettiğimiz ekerler,tadına bile bakmadan yemeklere ilave ettiğimiz tuzu kademeli olarak azaltarak, daha sağlıklı yaşamak mümkün.

Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates