Hastalıklar

Sedef hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

11:47

Sedef hastalığı deride ağrı, şişme ve kızarıklık gibi semptomları olan bir cilt rahatsızlığıdır.

fft16_mf1527571

Deri hücreleri cildin alt tabakalarında gelişir ve yavaşça yüzeye çıkar. Bu evre bir ay kadar sürer. Ardından bir kaç gün içerisinde hızlı bir şekilde çoğalır ve cildin yüzeyinde birikmeye başlar.
Çoğu sedef hastasında kırmızı yama şeklinde izler görülür. Bu bölgeler kaşınabilir veya ağrıyabilir. Sedef hastalığı en çok dirsek, diz, sırt, yüz, el ayası ve ayaklarda görülür. Ancak bazen ağzın içinde, genital organlarda ve parmaklarda da görülebilir.
Sedef hastalığı kimlerde görülür?
Genellikle yetişkinler olmak üzere herkes sedef hastalığına yakalanabilir. Ancak aile geçmişi bu konuda çok önemlidir. Kadın ve erkeklerde görülme oranı ise hemen hemen eşittir.
Sedef hastalığının sebepleri
Sedef bağışıklık sistemindeki T hücreleri olarak adlandırılan bir çeşit beyaz kan hücresinden kaynaklanır. Normal şartlar altında T hücreleri vücudu enfeksiyon ve hastalıklara karşı korur. Ancak sedef hastalığında bu hücreler gereksiz yere harekete geçerler. Aşırı aktiflik sebebiyle diğer bağışıklık sistemi görevlerini yerine getirmezler. Bu nedenle cilt hücreleri şişme ve sayılarında azalmaya sebep olur. Sedef hastalığı olan kişilerin ciltleri bazı dönemlerde daha kötü bir hal alabilir. Bunun nedenleri arasında; enfeksiyonlar, stres, hava değişimi ve ilaç kullanımı gösterilir.

Sedef hastalığının tedavisi
Tüm tedavi yöntemleri kişilere göre farklı etki göstermektedir. Hastalığın seyri, şiddeti, türü ve kişinin ilaçlara verdiği tepki, tedavi sürecini etkiler.
Sedefin tedavi çeşitleri arasında cilde uygulanan krem ve merhemler, ışık terapisi, sistematik terapi ve karma terapiler bulunur.

Işık terapisinde ultraviyole ışınları kullanılır. Sistematik tedavi ileri derecedeki sedef hastalarına uygulanır. İlaçlar iğne yardımıyla verilir. Bazı durumlarda ise antibiyotik kullanımı gereklidir. Tüm bu tedavilerin ise birlikte kullanılmasını gerektiren durumlar da söz konusudur. Bu tür karma tedavinin daha etkili sonuçlar verdiği görülmüştür.

Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates