Bebek-Çocuk

1-7 Ağustos Dünya Anne Sütü ile Beslenme Günü

05:56

1-7-agustos-dunya-anne-sutu-ile-beslenme-gunu-1531156

İlk 6 ayda bebeklerin tümüyle anne sütü ile beslenmesi, beş yaş altı ölümlerim azaltılması için en etkili yöntem olarak gösteriliyor.

Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu’ndan 1-7 Ağustos Dünya Anne Sütü ile Beslenme Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, dünyada 170’ten fazla ülkede anne sütünün önemine ilişkin çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

Açıklamada, bu yıl yapılan etkinliklerde anne sütü ile beslenmenin yararlarının anlatılacağı, anne sütü ile beslenmenin yaygınlaştırılmasının amaçlandığı belirtildi.

İlk 6 ayda bebeklerin tümüyle anne sütü ile beslenmesinin, beş yaş altı ölümlerin azaltılmasında en etkili yöntem olarak gösterildiği vurgulanan açıklamada, "ilk altı ay tümüyle anne sütü ile beslenme denildiğinde, doğumdan başlayarak bebeğe anne sütü dışında -su dahil- hiçbir gıda verilmemesi anlamı taşımaktadır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şöyle denildi:"Bebeğe istediği her an, gece ve gündüz ayırımı yapılmaksızın bu uygulama sürdürülmelidir. Emzik, asla kullanılmamalıdır. Bu uygulamanın bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, onu çeşitli hastalıklardan koruduğu, bebeğin yanı sıra anneyi de kanser, şişmanlık gibi risklerden bir biçimde koruduğu bilinmektedir. Sayısız yararı olan ’ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile besleme’ sıklığı dünyada ne yazık ki, yüzde 40’ın altındadır. Oysa dünyadaki en ucuz, en kolay ulaşılabilir, sürdürülebilirliği en kolay, sağlıklı gıda anne sütüdür.

Türkiye’de de bebekleri ilk 6 ay tümüyle anne sütü ile besleme yüzdesi düşüktür. Durum, dünya verileri ile uyumludur. 2008 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması sonuçları, her 10 bebeğin yaklaşık 4’ünün sadece anne sütü ile beslendiğini ortaya koymaktadır."

Gıda-mama sektörünün, anne sütünün ilk altı ay bebeğe ulaşmasını engelleyici, "eksik-yanlış" uygulama ve yaklaşımlarının son bulmasını sağlayan her türlü düzenlemenin, en kısa sürede yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, " Sağlık Bakanlığı’nın, tütün kontrolü konusunda düzenlediği kampanyalarda olduğu gibi öncülük üstlenmesi çok yerinde olacaktır" denildi

Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates