Ege'nin sebze kültürünü tahıl ve etle birleştiren Uşakmutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan topalak yemeği de farklı lezzet arayanların ilgisini çekiyor.
Özellikle düğün sofralarında yerini alan topalak, besleyiciliği
ve ekonomik olma özelliğiyle dikkati çekiyor.
Uşak Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Fatih Demir, AA
muhabirine yaptığı açıklamada, Yörük kültürünün egemen
olduğu Uşak mutfağında topalağın önemli yer tuttuğunu söyledi.
Bulgur ve kıymanın yoğrularak küçük toplar halinde et suyu ile
pişirilmesiyle yapılan topalak yemeğinin yöre mutfağında diğer lezzetlerden bir
adım öne çıktığını belirten Demir, bu tadın, düğün yemeklerinin vazgeçilmezi
arasında yer aldığını dile getirdi.
Bulgur ve kıymanın yoğrularak küçük toplar halinde et suyu ile
pişirilmesiyle yapılan topalak yemeğinin yöre mutfağında diğer lezzetlerden bir
adım öne çıktığını belirten Demir, bu tadın, düğün yemeklerinin vazgeçilmezi
arasında yer aldığını dile getirdi.
Uşak yemeklerinde bulgurun sıkça kullanıldığını ifade eden
Demir, "Topalak yemeğinde de bulgur ve kıyma ön plandadır. Topalak
besleyici değeri yüksek, insana güç veren bir tür sulu yemektir." diye
konuştu.
- Kışın daha çok tüketiliyor
Topalağın yapımı kolay, lezzetli bir yemek olduğunu belirten
Fatih Demir, yemeğin özellikle kış aylarında daha çok tüketildiğinin altını çizdi.
Topalak yapımıyla ilgili bilgi veren Demir, şunları belirtti:
"Islatılıp demlemeye bırakılan bulgur, biraz kavrulan
kıymayla yoğrulmaya başlanır. İçine rendelenmiş soğan, karabiber isteğe göre
kimyon ilave edilir, bir süre sonra un eklenerek ele yapışmayacak hale gelene
kadar yoğrulur. Misket büyüklüğünde küçük top halinde yuvarlanan bulgurlu
köfteler, et sulu kaynar su içinde nohut ilave edilerek pişirilir, kıvamı
koyulaşınca tereyağı ve tuz eklendikten sonra servis edilir."
Oldukça doyurucu olan topalağın günümüzde özellikle köylerde en
çok sevilen lezzetler arasında yer aldığını ifade eden Demir, kıyma ve tereyağı
kalitesi ile yapılış şeklinin yemeğin lezzetini doğrudan etkilediğini
kaydetti.
- "Topalak sıcak sıcak servis
edilir"
Uşak'ta bir lokantada 19 yıldır aşçı olarak çalışan Ahmet
Tükenmez, topalağın yöresel yemekler yapan lokantalarda menüye konulduğunu
belirtti.
Topalağın kentin kuzey
bölümündeki köylerde daha fazla tüketildiğine dikkati çeken tükenmez, "
Topalak, sofraların vazgeçilmezleri arasında. Düğünlerde kadınlar imece usulü
topalak yapar, büyük kazanlarda kaynatılan topalak sıcak sıcak servis edilir.
Her yaşta sevilerek tüketilen bir yemektir. Kenti ziyarete gelenlerin mutlaka
tatmasını isterim. Günümüzde topalak eskisi kadar rağbet görmüyor, ancak
çok lezzetli ve besleyici bir yemektir." diye konuştu.
0 yorum