BULGUR
Bulgur, Anadolu insanının
vazgeçilmez besin maddelerinden biridir.
Özellikle kış aylarında bulgur
tüketimi daha da artmaktadır. Tıp dünyasında son zamanlarda yapılan
araştırmalar da, bu değerli besin maddesinin son derece önemli bir
özelliğini daha ortaya çıkardı.
Bu önemli özellik ne mi? Hemen
söyleyelim:
Bulgur, özellikle bağırsaklarda
kanser riskini büyük oranda azaltıyor.
Bazı kişiler tarafından
"köylü yiyeceği" diye nitelendirildiği için sofralardan
uzak tutulan bulgur,
besin değeri yanında vitaminler
açısından da son derece zengin bir gıda maddesi.
Besin değeri
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü'nde
uzun süredir yürütülen çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre; bol
miktarda fiber ihtiva eden bulgur, düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak
kanseri riskini engelliyor. Bulgurun besin değerine gelince; 100 gram
bulgur, vücuda yaklaşık 350 kalori verir. Ayrıca 69.8 gram karbonhidrat,
12.5 gram protein, 1.5 gram lipid, 40 miligram kalsiyum, 3.5 miligram
demir, 0.40 miligram B1 vitamini, 0.04 miligram B2 vitamini ve 4.3
miligram niacin içermektedir.
Stratejik gıda
4000 yıldan beri besin maddesi olarak kullanılan bulgurun, Dünya Gıda
Örgütü'nün açlık sınırındaki ülkelere gönderdiği gıdalar içerisinde yer
alması, önemini bir kat daha artırmaktadır. Bizim kıymetini ve önemini
pek bilmediğimiz bulgur, dengeli beslenmeden taviz verilmeyen Beyaz Saray
mutfağında dahi eksik olmayan emsalsiz bir gıda maddesidir. Bazı
ülkelerdeki ordularda radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik
gıda olarak kabul edilen ve nükleer savaş dönemleri düşünülerek stoklarda
tutulan bulgur,
kolay hazırlanabilmesi ile de önemli avantaj
oluşturuyor.
Anne adayları için faydalı bir yiyecek
Bebeğin anne karnında sağlıklı büyümesine büyük katkı sağladığı
belirlenen bulgurun hamileler tarafından bol bol tüketilmesi tavsiye
ediliyor. Bulgurun folik asit açısından ne kadar zengin olduğunun
toplumda yeterince bilinmediğini belirten Gaziantep Üniversitesi Gıda
Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bayram, anne
adaylarının sağlıklı bebek dünyaya getirmeleri için yeterince almak
zorunda olduğu bir vitamin türü olan folik asidin, beyin ve omurilik
hastalıklarının oluşumunu önleyen (B) grubundan bir vitamin türü olduğunu
söyledi. Doç. Dr. Mustafa Bayram bu konuda şunları dile
getirdi:
"Anne adayları, bebeklerini, folik asit yetersizliğinin neden olduğu
rahatsızlıklardan korumak için bulgura sofralarında daha çok yer vermeli.
Folik asit yetersizliği yaşayan kadınların, anemi, anemiden kaynaklanan
yorgunluk, nefes darlığı ve ishal ile kilo kaybı, çarpıntı ve huzursuzluk
gibi olumsuzlukları daha sık ve daha yoğun yaşadıkları biliniyor. Anne,
bulgur yemekleri yiyerek bebeğini de kendini de bu olumsuzluklardan
koruyabilir."
Kıymetini bilmiyoruz
Yeşil çay ve ısırgan otu gibi, bizim pek tüketmeye alışkın
olmadığımız besinlerin kanser düşmanı olduğu biliniyor. Ama tüketimi
ülkemizde çok yaygın olan bulgur var ki, o da tam anlamıyla bir
kanser düşmanı.
Ayrıca bağırsakların düzenli
çalışmasını sağlıyor, kabızlığı önlüyor, sinir bozukluklarını gideriyor,
zihni dinlendiriyor ve enerji veriyor .
|
0 yorum