Hastalıklar

Alerjik Deri Hastalıkları

19:30

Ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, şişlik ve kabarıklıklar gibi belirtiler genellikle alerjik bir rahatsızlığın vermiş olduğu belirtilerdir. Bu belirtiler özellikle bağışıklık sisteminin bir reaksiyonudur.


Alerjik cilt hastalıkları, bir çok değişik görünüm sergileyebilmelerinin yanı sıra çeşitli sebeplerle ortaya çıkarlar.

 

Atopik dermatit

Atopi; kişinin  alerjik bünyede olması demektir. Kan tahlilleri ile  ortaya konabilir.  Atopik dermatit hastalığı var olan kişilerde ilerleyen zaman içinde alerjik nezle ile astım benzeri farklı hastalıklarla da ortaya çıkar.Özellikle yünlü giysilere  karşı  hasasiyet  vardır.Deri kurudur, aşırı sabunlama ile dahada kurutur.  Bu kişilerde terlemeyle kaşıntı olur. Ev tozlarından ve hayvan  tüylerindende kaçınması  gerekir .

 

Ürtiker

Diğer bir adı da kurdeşen olan bu cilt hastalığı, kırmızı, kabarık ve kaşıntılı döküntülerle seyreder. Ürtiker hastalığında cilt üzerinde meydana gelen döküntüler aniden başlar ve 2 mm den 30 santimetreyi bulabilen farklı şekillerde ve ebatlarda olabilir. Plak şeklinde meydana gelen döküntüler genel olarak 20 dakika ya da 3 saat kadar , 24 saati geçmeyen bir süre ciltte kaldıktan sonra iz bırakmadan yok olurken diğer bir cilt kısmında yeniden çıkar. Ürtiker hastalığının başlıca 2 türü vardır ve her iki türde de oluşan döküntülerin şekilleri aynı olurken yalnızca görülme süreleri farklılıklar göstermektedir.

  •  Akut ürtiker: Cilt üzerinde oluşan döküntüler çoğunlukla 6 hafta gibi bir zaman içinde son bulur. Döküntüler zaman içerisinde kendi kendine kaybolabilse de ilaç tedavisi gerekebilir. Yetişkinlerde en fazla rastlanan akut ürtiker sebebi kullanılan ilaçlardır. Ayrıca kabuklu yemişler, ceviz, fındık benzeri besinler ve farklı besinlerde ürtikere sebep olabilir.
  •  Kronik ürtiker: Meydana gelen döküntüler 6 haftadan daha uzun sürelerde her gün ya da birkaç gün aralıklarla tekrarlar. Kronik ürtiker hastalığı daha çok yetişkinlerde görülür. Vücuttaki viral, bakteriyel bir enfeksiyon sebebiyle olabilir.


Allerjik kontakt dermatit

Başlangıçta kızarıklık, sulanma, kaşıntı  vardır, daha sonra sulanmanın yerini kepeklenme alır. Deterjanlar,  kozmetikler, bitkiler deriye sürülen ilaçlar, ışık, güneş, sıcak- soğuk teması gibi çok farklı etkilerin cilt üzerine temas etmeleri sonrasında oluşur. Meydana gelen bu döküntüler, bağışıklık sisteminin cilde teması gerçekleşen maddeye karşı alerjik cevabıdır.

 

İrritan kontakt dermatit

Alerjik olmayan fakat irritasyon etkisi nedeni ile ortaya çıkar. Tahrişe sebep olarak gösterilen maddelerin temas ettiği kısımlarda döküntüler olur. Bu cilt hastalığının en sık rastlanılan sebebi deterjanlardır. Bu yüzden rahatsızlık genel olarak ellerde görülür. Atopisi olanlarda allejik ve irritan kontak dermatit meydana gelme olasılığı çok daha fazladır ve bu hastalık kişilerin kimyasal içerikli maddelerle temasının ardından kısa sürede gelişim gösterir.

 

Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates