Sağlık Makaleleri

Depresyon bağırsaklarda başlıyor

05:06

McMaster Üniversitesi'nden Kanadalı araştırmacılar bağırsaklarda yaşayan mikrofloranın beyindeki kimyasal süreçleri etkilediğini ve kişinin ruh halini değiştirdiğini belirtti.

fft198_mf1650637 

İnsan bağırsaklarınde milyonlarca bakteri yaşıyor ve yaşamın devam edebilmesi için büyük önem arz ediyorlar. Bu bakteriler yiyeceklerden enerji topluyor, enfeksiyonlara karşı koruyor ve bağırsaklardaki hücrelerin beslenmesini sağlıyor. Bu bakterilerin yaşam ortamında meydana gelen sorunlar kişinin sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor.

Teoride bağırsakların yapısında meydana gelen sorunların kişinin ruh halini etkileyediğini düşünebiliriz. Ancak laboratuar fareleri üzerinde yapılan incelemeler psikolojinin pek de etkilenmediğini gösteriyor. Fakat, sağlıklı bir farenin bağırsaklarını etkileyen bir antibiyotik verildiğinde davranışlarında değişiklikler gözlemleniyor.

Sinir ve stresten uzak bir hayat için bu ürünlere göz atmanızda fayda var! Tıklayınız...

Bu farelerin daha gergin ve korkak olduğu gözlemlendi. Bu değişiklikler ile birlikte beynin endişe ve depresyon bölgesinde de hareketlilik saptandı. Antibiyotik verilmesi sonlandırıldığında ise kişinin bilişsel seviyesinin normale döndüğü görüldü.

Bakterilerin etkili bir rolü olup olmadığını kesinleştirmek için araştırmacılar, bağırsaklarında yeteri miktarda bakteri bulunmayan farelerin bağırsaklarına "diğer farelerden" bakteri yerleştirdi. Genetik olarak daha pasif bir fareye aktif bir farenin bakterileri verildiğinde onun da daha cesur ve aktif hareket etmeye başladığı gözlemlendi. Aynı şekilde aktif farelere verilen pasif fare bakterileri de bu farelerin hareketlerinde tedirginliğin gözlemlenmesine neden oldu.

Elbette kişilerin de canlıların hareketleri pek çok farklı sebeple belirlenir. Ancak bilim adamları herkesin bağırsaklarının sağlığına özellikle dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. Ve belki ileriki dönemlerde hastalıkların bu bakterilerle ilişkilendirilmesinin kesin olarak kanıtlanmasıyla çözüm elde edilebileceğini de belirtiyorlar.

Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates