Tatlılar

En sevilen şerbetli tatlı tarifleri

13:00

 

Hiçbir tatlı şerbetli tatlının yerini tutamaz diyorsanız size birbirinden lezzeti ve evde yapması kolay şerbetli tatlı tarifleri hazırladık.

HİRA TATLISI TARİFİ

Hira tatlısı malzemeler

Hira tatlısı hamuru için:

·         2 su bardağı irmik

·         2 adet yumurta

·         1 su bardağı yoğurt

·         1 su bardağı sıvı yağ

·         5 gram vanilya

·         20 gram kabartma tozu

·         2 su bardağı un

Hira tatlısını bulamak için:

·         1 su bardağı irmik

Hira tatlısı şerbeti için:

·         4 su bardağı toz şeker

·         4 su bardağı su


HİRA TATLISI YAPILIŞI

·         Un haricindeki malzemeleri bir yoğurma kabının içine koyup iyice karıştırın. 

·         Ununu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edin. 

·         Hamurunuzu 5 dakika kadar dinlendirin. 

·         Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz boyutunda parçalar kopararak avcunuzun içinde yuvarlayıp top yapın. 

·         Bu topları güzelce irmiğe bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. 

·         Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, üstü kızarana kadar pişirin. 

·         Bu esnada, bir tencereye su ve şekeri alıp şeker eriyene kadar karıştırın. 

·         Şerbeti kesinlikle pişirmeyin. 

·         Tatlılarınız pişince fırından çıkarıp soğuk şerbeti üzerine gezdirin. 

·         Tatlılar şerbeti iyice çekip soğuyunca üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.



 MİDYE TATLISI TARİFİ


Midye tatlısı malzemeler

·         4-5 su bardağı un

·         1 çay bardağı sıvıyağ

·         1 çay bardağı yoğurt

·         1 adet yumurta

·         Yarım paket kabartma tozu

·         1 çay bardağı süt

·         1 tatlı kaşığı sirke

·         Tereyağı (üzeri için)

·         Antep fıstığı (iç harcı için)

·         Açarken kullanmak için:

·         Nişasta

Şerbeti için:

·         4 su bardağı su

·         3.5 su bardağı şeker

·         2-3 damla limon


MİDYE TATLISI YAPILIŞI

·         Şerbeti için; Öncelikle şeker ve suyu tencereye alarak kaynamaya bırakın. 

·         Şerbet kaynamaya başladığında içerisine limon suyu ekleyin. 

·         5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

·         Hamur için; Nişasta, tereyağı ve antep fıstığı dışındaki hamur malzemelerini karıştırma kabına alın. 

·         Malzemeleri yoğurarak yumuşak bir kıvam elde edin. 

·         Hazırladığınız hamuru 20 bezeye ayırın ve 30 dakika dinlendirin. 

·         Bezeleri 2'ye ayırın. İlk aşamada yalnızca 10 beze kullanılır. 

·         Bezeleri tek tek pasta tabağı büyüklüğünde olacak şekilde açın ve üst üste koyun. 

·         10 taneyi açarak üst üste koyduktan sonra tek bir yufka olarak açabileceğiniz şekilde büyük açın. 

·         Yufkayı sıkı bir şekilde rulo yapın. 

·         Ruloyu bir parmak genişliğinde kesin. 

·         Kestiğiniz parçaları yan yatırarak merdane yardımıyla hafifçe açın. 

·         Antep fıstıklarını blenderdan geçirerek küçük parçalar haline getirin. 

·         Açtığınız hamurların ortasına antep fıstığı yerleştirin ve poğaça kapatır gibi kapatın. 

·         Fırın tepsisini yağlayın ve hazırladığınız hamurları tepsiye dizin. 

·         Kalan 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye yerleştirin. 

·         Hamurların üzerine şekil vermek için çatal ile çizgiler atın. 

·         Ardından tereyağını tavada eritin ve kaşık yardımıyla hamurların üzerinde gezdirin.

·         Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında tatlıların üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 

·         Tatlıyı fırından çıkarttıktan sonra soğuyan şerbeti üzerinde gezdirin. 

·         Tatlı şerbeti çektiğinde servise hazır olur.

SOĞUK BAKLAVA TARİFİ

Soğuk baklava malzemeler

·         Bir paket baklavalık yufka

·         250 gram tereyağı

·         1 çay bardağı sıvı yağ

Arası için:

·         1 su bardağı çekilmiş fıstık

Üzeri için: 

·         1 çay bardağı bitter çikolata

·         Yarım çay bardağı şeker

Şerbeti için:

·         5 su bardağı süt

·         2 su bardağı şeker


SOĞUK BAKLAVA YAPILIŞI

·         İlk olarak şerbeti hazırlayın.

·         Bunun için tencereye sütü ve şekeri alın, kaynatın.

·         Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, bu şekilde 15 dakika daha kaynatın.

·         Tereyağını ve sıvı yağı tavada eritin.

·         Yağ ılıdıktan sonra tatlı tepsisini yağlayın.

·         Baklava hamurlarını üçerli olacak şekilde tepsiye dizin.

·         Her 3 katta bir araları yağlayın.

·         3 katta bir yağlanan yufkalara 15. katta fıstık serpin.

·         Arası ve üzeri için ayırdığınız bitter çikolata şeker ve fıstığı mikserden çok ince bir şekilde geçirin.

·         Mikserden geçirdiğiniz bu karışımı fıstığın üzerine serpin.

·         Tekrar 3 kat 3 kat şekilde yağlayarak 15 kat daha yufkaları serin.

·         Tekrar fıstık ve bitter çikolatalı karışımdan serpin.

·         Kalan yufkaların da üzerine üçer katta bir yağlayarak yerleştirin.

·         En son kalan yağ ile baklavanın üzerini yağlayın ve baklavayı dilimleyin.

·         Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

·         Tatlı ılıdığında üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve çikolatalı karışımı üzerine serpin.

BÜLBÜL YUVASI TARİFİ

Bülbül yuvası malzemeler

·         2 adet yumurta

·         Çeyrek çay kaşığı tuz

·         4 yemek kaşığı süt

·         3 tatlı kaşığı yoğurt

·         3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

·         Yarım su bardağı su

·         2 yemek kaşığı elma sirkesi

·         5,5 su bardağı un

·         1 yemek kaşığı mısır nişastası

Şerbeti için:

·         3,5 su bardağı toz şeker

·         3,5 su bardağı su

Üzeri için:

·         Yarım su bardağı ayçiçeği yağı

·         3 yemek kaşığı tereyağı

·         1 su bardağı toz Antep fıstığı ya da ikiye bölünmüş ceviz


BÜLBÜL YUVASI YAPILIŞI

·         Yumurtaları karıştırma kabına kırın. İçine biraz tuz ekleyip elinizle karıştırın. 

·         Süt, yoğurt, ayçiçeği yağı, su ve elma sirkesini ilave edip hepsini yeniden karıştırın. 

·         Azar azar unu ilave ederek yoğurmaya başlayın ve toparlanana kadar doğurun. 

·         Mısır nişastasını da ekleyip düz bir zeminde bastıra bastıra yoğurmaya devam edin. 

·         Hamuru 12 bezeye ayırıp hafifçe unladıktan sonra tepsiye yerleştirin. 

·         Üzerini temiz bir bezle örtüp mayalanması için oda sıcaklığında 3-4 saat kadar bekletin. 

·         Tatlının şerbetini hazırlayın. 

·         Su ve toz şekeri karıştırıp kısık ateşte kaynamaya bırakın. 

·         Kıvam alan şerbeti soğuması için kenara alın. 

·         Bezeleri unladığınız tezgahta ya da hamur tahtasında incecik açın. 

·         Yufkayı dörde bölüp geniş kısmından başlayarak oklavaya sarın. 

·         İki kenarından büzüp ortada toplayın ve yufkayı oklavadan çekip çıkarın. 

·         Yufkaları tepsiye yuvarlak şekilde yerleştirin. 

·         Bütün hamurlara aynı işlemi yapın. 

·         Tereyağı eritin, ayçiçeği yağını da ekleyip karıştırın ve süzün. 

·         Yağı tatlıların üzerine gezdirin. 

·         Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. 

·         Tepsiyi 20-25 dakika kadar fırınlayın. 

·         İlk sıcaklığı çıkınca tepsiden alıp servis tabağına yerleştirdiğiniz tatlıların üzerine şerbeti gezdirin. 

·         Tatlıların ortasına dövülmüş Antep fıstığı serpin.

YOĞURT TATLISI TARİFİ

Yoğurt tatlısı malzemeler

·         3 adet yumurta

·         3 çay bardağı yoğurt

·         3 çay bardağı un

·         3 çay bardağı irmik

·         1 çay bardağı şeker

·         1 çay bardağı sıvı yağ

·         1 paket kabartma tozu

·         2 paket vanilya

Şerbet malzemeleri:

·         4 su bardağı şeker

·         4 su bardağı su

·         Çeyrek limon suyu


YOĞURTLU TATLISI YAPILIŞI

·         Yumurtaları çırpma kabında şeker ile birlikte köpürene kadar çırpın. 

·         Yoğurdu ve sıvı yağı ilave edin. 

·         Unu, irmiği, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip mikser ile karıştırın. 

·         Hafifçe yağlanmış ve biraz şeker serpiştirilmiş tepsiye hamuru boşaltın. 

·         Önceden ısıttığınız 200 derece fırında tatlı hamurunu altı üstü pembeleşinceye kadar pişirin. 

·         Piştikten sonra hazırladığınız ve iyice soğuttuğunuz şerbeti tepsiye dökerek tepsinin üzerini örtün.

PADİŞAH YASTIĞI TATLISI TARİFİ

Padişah yastığı tatlısı malzemeler

·         4 adet yumurta

·         1 çay bardağı toz şeker

·         1,5 su bardağı un

·         3 yemek kaşığı sıcak su

·         1 paket kabartma tozu

·         1 paket vanilya

Kreması için:

·         1 su bardağı süt

·         1 paket krem şanti

Şerbeti için:

·         3,5 su bardağı su

·         2,5 su bardağı toz şeker

·         Birkaç damla limon suyu


PADİŞAH YASTIĞI TATLISI YAPILIŞI

·         Şerbet için olan şeker ve suyu tencerede karıştırıp kaynayana kadar pişirin. 

·         Kıvamı koyulaşınca limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın. 

·         Bu esnada krema için kek ve krem şantiyi güzelce çırpın ve katılaşması için buzdolabına kaldırın. 

·         Kek için yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın. 

·         Yumurta beyazlarını bir tutam tuz ilavesiyle kar gibi olana kadar çırpın. 

·         Yumurta sarılarına toz şekeri ekleyip karıştırın. Sıcak suyu da ilave edin ve iyice çırpın. 

·         Yumurta beyazı köpüklerini de söndürmeden kek hamuruna ilave edin. 

·         Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da kek hamuruna ekleyin ve karıştırın. 

·         Kek kalıbına yağlı kağıt serin ve kek hamurunu kalıba aktarın. 

·         Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra keki fırına verin. 

·         Pişen keki fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra ikiye bölün. 

·         Şerbetin yarısını alt tabana dökün. Üzerine krem şantinin tamamını yayın. 

·         Kekin üst tabanını sekiz parçaya bölüp krem şantinin üzerine yerleştirin. 

·         Kalan şerbeti de kekin üzerine dökün ve dilediğiniz gibi süsleyin.

·         Tatlınızı buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

BAL PARMAK TATLISI TARİFİ

Bal parmak tatlısı malzemeler

Hamuru için:

·         125 gram tereyağı

·         Yarım su bardağı sıvı yağ

·         Yarım su bardağı toz şeker

·         1 adet yumurta

·         1 çay bardağı irmik

·         1 paket vanilya

·         1 çay kaşığı kabartma tozu

·         2-2,5 su bardağı un

Dış kaplaması için:

·         1 çay bardağı irmik

Şerbeti için:

·         2 su bardağı şeker

·         2,5 su bardağı su

·         3-4 damla limon suyu


BAL PARMAK TATLISI YAPILIŞI

·         Tatlının şerbeti için şeker ve suyu tencerede şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin. 

·         Kaynamaya başladığında altını kısıp limon suyunu ilave edin. 

·         10 dakika daha kaynattığınız şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın. 

·         Tatlı için yumurta ve şekeri bir kasede çırpın. 

·         Üzerine un ve irmik hariç malzemeleri ekleyip homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. 

·         Azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. 

·         Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarladıktan sonra ince uzun şekil verin. 

·         Hamurları irmiğe bulayıp pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. 

·         Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıttıktan sonra tepsiyi fırına verin ve 25-30 dakika kadar pişirin. 

·         Tepsiyi fırından alıp üzerine ılınan şerbeti gezdirin. 

·         Tatlının şerbetini çekmesini 1 saat bekledikten sonra üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis yapın.

KÜNEFE TARİFİ

Künefe malzemeler

·         250 gram tereyağı

·         1 yemek kaşığı üzüm pekmezi

·         200 gram tel kadayıf

·         300 gram dil peyniri

Şerbeti için:

·         3 su bardağı su

·         2 damla limon suyu

·         4 su bardağı toz şeker

Üzeri için:

·         Vanilyalı dondurma

·         Toz Antep fıstığı


KÜNEFE YAPILIŞI

·         İlk olarak şerbeti hazırlamaya başlayın. 

·         Toz şeker, su, limon suyu ve toz şekeri kaynatın ve soğumaya bırakın. 

·         Tereyağını eritip, üzüm pekmeziyle karıştırın ve tepsiye yayın. 

·         Kadayıfları eritilmiş tereyağına bulayın.

·          Kadayıfın yarısını tepsiye yerleştirip, iyice bastırın. 

·         Üzerine dil peynirini eşit miktarda yayın. 

·         Kalan kadayıfı üzerine yayın ve iyice bastırın. 

·         220 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.

KALBURABASTI TATLISI TARİFİ

Kalburabastı tatlısı malzemeler

·         125 gram tereyağı(oda sıcaklığında)

·         1 çay bardağı sıvı yağ

·         1 yemek kaşığı yoğurt

·         1 su bardağı süt

·         3,5 su bardağı un

·         2 yemek kaşığı irmik

·         1,5 çay kaşığı kabartma tozu

·         1/2 su bardağı ceviz içi

Kalburabastı servisi için:

·         2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı

Kalburabastı şerbeti için:

·         2 su bardağı toz şeker

·         3 su bardağı su

·         1 tatlı kaşığı limon suyu


KALBURABASTI TATLISI YAPILIŞI

·         İlk olarak şerbeti hazırlayın. 

·         Toz şeker ve suyu derin bir tencereye alın. 

·         Aralarda karıştırarak, koyu bir şurup kıvamı alana kadar yaklaşık 20 dakika, orta ateşte kaynatın. 

·         Şurup kıvamını alan şerbete limon suyunu ekleyin. 

·         Kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin. 

·         Kalburabastı hamurunu hazırlamak için oda sıcaklığında bekletilmiş 125 gram tereyağını derin bir karıştırma kasesine aktarın. 

·         Üzerine 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı irmik ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ilave edip, 3,5 su bardağı unu azar azar katarak karışıma yedirin. 

·         Son olarak 1,5 çay kaşığı kabartma tozunu da ilave ettikten sonra 5 dakika kadar yoğurun ve üzerini streç film ile kapatıp, 20 dakika kadar buzdolabında bekletin. 

·         Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avuç içinizde yuvarladıktan sonra hamuru bir kalbura bastırıp, yuvarlak şeklinde açın. 

·         Her birinin tam orta kısmına 1 tatlı kaşığı ceviz içinden yerleştirdikten sonra kalbur üzerinde rulo şeklinde sarın. 

·         Aynı işlemi hamur bitene kadar tek tek uygulayın. 

·         Fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız tatlıların birleşim yeri alt tarafta kalacak şekilde, aralıklı olarak yerleştirin. 

·         Kalburabastıları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. 

·         Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti azar azar gezdirin. 

·         İçine çekmesi için beklettikten sonra toz Antep fıstığı ile süsleyip, servis edin.

ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ

Şambali tatlısı malzemeler

·         3 su bardağı irmik

·         1,5 su bardağı yoğurt

·         1 çay bardağı şeker

·         1 kabartma tozu

·         1 çay kaşığı karbonat

Şambali tatlısı şerbeti için

·         4 ,5 su bardağı şeker

·         3 ,5 su bardağı su

·         1 çay kaşığı limon suyu


ŞAMBALİ TATLISI YAPILIŞI

·         Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınır iyice karıştırılır.

·         Üzerine kalan diğer malzemeler eklenir biraz katı kıvamda olacak. 

·         Orta boy bir cam tepsi yağlanır üzerine boşaltılır. 

·         Üzerini düzeltmek için eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir. 

·         Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilerek belirlenir. 

·         Üzerine fıstık dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derecede ki fırına verilir 30 dakika altı üstü kızarıncaya pişirilir.

·         Şerbeti yapmak için tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Kaynamaya başlayınca 12- 15 dakika kadar kaynatılır. 

·         Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir. 4- 5 saat iyice Şerbetini çekip dinlenen tatlı istenilen şekilde süsleyip servis edilir.

Not: 1 gün bekletilirse daha lezzetli oluyor.


Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates