Sağlık Makaleleri

Akşamdan Kalmamak için ve Kalınca neler Yapmanız Gereliyor

00:30

Aşağıdaki önerilere uyarak ‘akşamdan kalma’ durumunun başınıza gelmesinden kurtulun…

Akşamdan kalmışlık, fiziksel, zihinsel ve ruhsal birçok sıkıntıya neden oluyor. Bu rahatsızlıkların başında baş ağrısı, ishal, titreme, bitkinlik, mide bulantısı, rehavet çökmesi, ağız kuruluğu, mide ve bağırsaklarla ilgili şikayetler, terleme ve endişe geliyor.

Uzmanlara göre, alkol alımı sonrası şikayetler, alkol tüketiminden sonraki sabah yani kandaki alkol oranının düşüşe geçtiği sırada ortaya çıkıyor. Belirtiler kandaki alkol oranının sıfıra inmesiyle doruk noktasına ulaşıyor ve rahatsızlıklar 24 saat sürebiliyor.

Aşırı alkol alımından kaçınmaktan başka bilinen, kanıtlanmış herhangi bir tedavisi olmamakla birlikte, araştırmacılar akşamdan kalmalıkta işe yarayacak bir takım stratejiler ve ilaçlar öneriyorlar.

Uzmanların özellikle yılbaşında içkiyi fazla kaçıranlar için sundukları öneriler şunlar:

·         Cin gibi açık renkli içkileri tercih edin. Açık renkli içkiler, düşük konjener seviyeleri nedeniyle koyu renklilere oranla, ertesin gün sizi daha az etkiliyor. Yüksek konjener seviyesine sahip kırmızı şarap, viski gibi içkiler ise ertesi gün sizi olumsuz yönde etkileyerek akşamdan kalma olmanıza neden oluyor.

·         İçki içmeden önce yağlı yemekler yemek, alkol emilimini azaltmaya ya da ertelemeye yardımcı oluyor.

·         Fruktoz açısından zengin olan bal ve domates suyu tüketimi vücudun alkolü daha etkili bir şekilde sindirmesine yardımcı oluyor. Massachusett Üniversitesi’nden araştırmacıların buldukları sonuçlar, fruktozun, vücudunuzdaki alkolü daha hızlı bir şekilde yakmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

·         Kafein, kan damarlarını darlaştırdığı için içkiden sonraki baş ağrısının giderilmesinde etkili bir rol oynuyor.

·         İçkiyi içmeye başlamadan 5 saat önce yenen Hint inciri, şiddetli akşamdan kalmalık rahatsızlıklarını yarıya indiriyor.

·         Yulaf ezmesi gibi yiyeceklerde bulunan vitamin B6’nın, akşamdan kalmalık belirtilerini yüzde 50 aza indirdiği Kaliforniya Üniversitesi’nce kanıtlandı.

Akşamdan kalmalara tavsiyeler

Akşamdan kalma durumu Aşırı alkol yüzünden vücuttaki su ve şeker oranının düşmesi durumu, mideyi etkiler ve uyku düzenini bozar.

Otomobil kullanma West England Üniversitesi uzmanlar akşamdan kalma insanların daha fazla hata yaptığını tespit etti. Bu kişilerin direksiyona geçmesi önerilmiyor.

Kadınları neden alkol daha fazla çarpar Kadınların vücutlarında erkeklere oranla daha fazla yağ ve daha az su bulunur. Bu yüzden alkolün yol açtığı vücuttaki su kaybı daha olur.

Ne içmeli Bira, şampanya gibi asitli içeceklerde bulunan karbonmonoksit kabarcıklar alkolün kana daha hızlı karışmasına neden olur. Diğer alkollere oranla daha fazla çarpar.

İçmeden önce önlem Alkol almadan önce haşlanmış patates ve tereyağı ile yapılan püre yenmesi mide rahatsızlıklarına engel olur. Daha uzun sürede sarhoş olmayı sağlar. Ayrıca alkolden önce su içmek öneriliyor.

Karıştırmak Aynı gece içinde farklı farklı alkol tüketimlerinin daha fazla sarhoş ve akyamdan kalma durumuna yol açtığı hakkında toplumda yanlış bir kanı var. Uzmanlara göre alkolü karıştırmak değil ne kadar içtiğiniz önemli ve vücudunuzun alkole ne kadar alışık olduğuyla alakalı.

Yatmadan önce Uzmanlar yatmadan önce vücuttaki su kaybını minimuma indirmek için su tüketilmesini tavsiye ediyor. Ancak Migren hastaları için süt içmelerinin daha iyi olacağına dikkat çekiliyor. Mayo Clinic'in yaptığı araştırmalara göre yatmadan önce bir tane aspirin alımı da ağrıların hafiflemesine yardımcı oluyor.

Çivi Çiviyi sökmez Akşamdan kalmaların uyandıktan sonra bir tane bira veya asitli içecek içerek ayılmaya çalışması tamamen yanlış. Bu içecekler içildiği anda bir rahatlama hissi verse de vücudun daha fazla su kaybına neden oluyor. Bol bol su içmek daha faydalı.

Acı kahve ayıltmaz Sert kahve tüketiminin aşırı alkolden sonra insanı ayılttığı söyleniyor. Ancak Brigham Hastanesi'nin yaptığı araştırmaya göre kahve sadece ihtiva ettiği uyarıcılar sayesinde başınızı kaldırmaya biraz faydası dokunur.

 Akşamdan Kalmaları Kendine Getirecek  Tarifleri

Balon gibi hissetmemek için su iç!

baş ağrısını atlatmanın en kesin yollarından biri su içmek. Çünkü alkolle kaybettiğiniz sıvıyı vücudunuza geri alırsınız. Eğer mümkünse akşam yatmadan bol bol su içmeniz önemli. Ama eğer o kafada değilseniz sabah ilk işiniz su içmek olmalı!

Domates çorbasını mutlaka deneyin!

İşte herkesten duyamayacağınız bir yöntem: Domates çorbası. Domatesin içinde likopen denilen bir madde var. Likopen vücut ısınızı dengelemeye yardım eder. E zaten sıcacık çorbanın iyileştiremediği ne var?

O olmazsa bu: Yoğurt çorbası

Eğer domates çorbası zahmetli geliyorsa, yoğurt çorbasını mutlaka denemelisiniz. İçeriğinde yoğurt olan yiyecekler midenize iyi gelir, bulantıyı önler. Denemenizde fayda var.

Yumurta

Hem ulaşması kolay hem de yapımı! İçerisindeki aminoasitler sayesinde ilaca gerek kalmadan baş ağrınızı kesecektir. Kahvaltıda yumurtanızı ister omlet yapın ister haşlayın. Tercih sizin!

Turşu suyu ne alaka?

Bir efsaneye göre turşu suyu kandaki sodyum ve elektrolit seviyesini azalttığından akşamdan kalmalara iyi geliyor. Hatta alkol atmadan önce tüketilmesi bile tavsiye ediliyor. Etkisini fark edeceksiniz!

Asıl shot burada: Yeşil su

Tekilayı unutun, daha iyisi evinizde. Maydanoz, salatalık limon ve su ile yapacağınız bir karışım sizi tekiladan daha çok kendinize getirecek. Bu malzemeleri biraz doğrayın, karıştırın ve gerisini onlara bırakın. Hem ödeminizi atacak hem de baş ağrınıza iyi gelecek. Bu şekilde içmekte zorlanırsanız, bu malzemeleri tek tek yemek de işinizi görür.

Meyveler yine kurtarıcı…


Meyve ve meyve sularının içerisindeki früktoz (meyve şekeri) vücudun kendine gelmesini kolaylaştırır. Eğer sabah kalktığınızda su içemiyorsanız meyve suyunu deneyin. Meyve suları gibi meyveler de midenizi rahatlatabilir. Özellikle tuvaletten çıkamayanlar için muz harika bir ilaç.

En pratiği yine sandviç!


“Bunlarla kim uğraşacak?” diyenleri duyar gibiyiz. Ekmek arası peynir ve bol sulu domatesler de hem karbonhidrat ihtiyacınızı karşılar hem de midenizi rahatsız etmez. Bu günlerde dışarıdan yemek söylemek yerine bunu deneyin. Çünkü dışarıdan söylediğiniz besinlerdeki yağ kalitesi ve miktarı midenizi daha çok yormanıza sebep olur.

Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates