Peynir sadece kahvaltılarımızın değil hayatımızın olmazsa olmazı. Peki bu kadar sevdiğimiz peynir hakkında gerçekten bilgimiz var mı? Bu soruyu kendimize de sorduk ve dedik ki “Madem bu kadar seviyoruz, o halde biraz daha yakından tanıyalım peyniri”.
Araştırdıkça
birbirinden ilginç bilgiler çıktı karşımıza, okudukça daha da şaşırdık. Sizin
de çok şaşıracağınıza eminiz. O halde gelsin peynirle ilgili “Yok artık!”
dedirtecek bilgiler…
Peynir kelimesinin batı dillerindeki “cheese”, “Käse”
gibi karşılıkları Latince “fermente etmek, ekşitmek” anlamlarındaki “caseus”
fiilinden geliyor. Türkçe “peynir” kelimesi ise Farsça kökenli ve panir’den
geliyor. Kelime Ermenicede “banir”, Hintçede de “panir” şeklinde yer alıyor.
İlk peynirin ne zaman üretildiğine dair çok çeşitli
söylentiler var. Örneğin bugün Polonya topraklarında bulunan peynir süzgeçleri
7500 yıl, Hırvatistan’da bulunan toprak kap kalıntıları ise 7200 yıl öncesine
işaret ediyor. Mısır’da bulunan tapınakların duvarlarındaki 4000 yıllık
resimlerde peynir detayları, Sakkara Nekropolü’nde de 3200 yıllık peynir
keşfedildi. Çin’de bulunan Taklamakan Çölü’nde yapılan kazılarda da MÖ 1615
yılına tarihlenen peynir bulundu.
Bununla birlikte ilk peynirin tesadüfen üretildiği
kanısı oldukça yaygın. Bilim insanları sürü sahiplerinin sağdıkları sütleri
hayvanın mide zarıyla kaplı bir kaba doldurmaları sonucu peynirin ortaya
çıktığını düşünüyor. Mide zarında bulunan bir enzim sütün kesilmesine ve
tanelenmesine neden oluyor.
Kesilen sütün tuzlanmasının sebebi ise bozulma
süresini uzatmak. Günümüzde şirden ya da şırdan mayası dediğimiz peynir
mayasında da inek ya da koyunun midesindeki söz konusu enzimlerden
faydalanılıyor. Yunan mitolojisindeki kahramanlardan biri olan Aristaeus’un da
Yunan mutfağında bugün bile çok önemli bir yeri olan feta peynirini keşfeden
kişi olduğuna inanılıyor.
Peynir üretiminde çok büyük miktarlarda süt
kullanılıyor. Eğer inek ya da keçi sütü kullanıyorsanız 1 kilogram peynir için
yaklaşık 10 kilogram süte ihtiyacınız var. Koyun sütüyle yapılacak 1 kilogram
peynir için ise süt ihtiyacı 6 kilogram civarında.
Süt kesildiğinde oluşan tanelerin büyüklüğü peynirin
kıvamını da etkiliyor. Mascarpone ya da ricotta gibi çok yumuşak olmasıyla
bilinen peynirlerin taneleri büyükken, parmesan, kaşar gibi daha sert peynirlerde
süt kesiğinin taneleri küçük oluyor.
Dünyada bilinen 2000’den fazla peynir çeşidi
bulunuyor. Dünyadaki peynirlerin her birini bir gün denemeye kalksanız 5,5
yılınızı bu işe ayırmanız gerekiyor. Sadece Fransa’nın 1000 kadar peynir çeşidi
olduğu biliniyor.
Türkiye’de bilinen 193 peynir çeşidi mevcut. Coğrafi
İşaretler Portalı’na göre Türkiye’nin tescilli peynirleri ise şöyle: Edirne
beyaz peyniri, Malkara eski kaşar peyniri, Ezine peyniri, Yozgat çanak peyniri,
Karaman Divle obruğu tulum peyniri, Antakya sürkü ve Antakya küflü sürkü, Antep
sıkma peyniri, Erzincan tulum peyniri, Erzurum civil peyniri ve Erzurum
göğermiş peyniri, Diyarbakır örgü peyniri, Kars kaşarı, Van otlu peyniri.
Peynirler genel olarak taze, yarı yumuşak, yumuşak
olgun, yıkanmış, yarı sert, sert ve küflü peynir gibi kategorilere ayrılıyor. Dünyanın
farklı yerinde birbirine çok benzeyen peynirler farklı isimlerle üretilip kayıt
altına alınabiliyor. Söz konusu peynirlerin önemli bir kısmı üretildikleri
şehir ve kasabaların isimlerini taşıyor.
Şehir ve kasaba ismi taşıyan bu peynirlerin
isimlerinin Brie, Camembert, Gouda gibi örneklerde olduğu üzere büyük harfle
yazılması gerekiyor. Bu listeye Türkiye’den de Ezine, Manyas, Mihalıç gibi
birçok peyniri ekleyebiliriz.
Bu peynirlerin bazılarının üretimi ve ticareti çeşitli
gerekçelerle yasaklanmış durumda. Örneğin İtalya’nın Sardinya adasında üretilen
kurtlu peynir AB sağlık standartlarına uymadığı için yasadışı olarak
üretiliyor. Aynı şekilde Fransızların Brie, rokfor, Camembert gibi
peynirlerinin de ABD’ye ithali yasak. ABD Gıda ve İlaç Dairesi, çiğ sütle
üretilen ve 60 günden daha az süre dinlendirilen bu peynirleri bakterilerin
hastalık yapabileceği gerekçesiyle yasaklamış.
Dünyada en fazla tüketilen peynir çeşidi, Hollanda’nın
Gouda peyniri. Yarı sert peynirler arasında yer alan Gouda’nın dokusu ve
aroması, olgunlaştırma süresine göre değişebiliyor. Gouda peynirini Türkiye’de
de birçok markette bulmak mümkün.
Sadece İsveç’in Burträsk şehrinde üretilebilen
Västerbottensost isimli bir peynir bulunuyor. Bilim insanlarının yaptıkları
onlarca araştırmaya karşın bu peynirin neden başka bir yerde üretildiğinde aynı
lezzette olmadığı sorusunun yanıtı halen bulunabilmiş değil. Bu peynir dünyanın
en iyi restoranlarından biri kabul edilen Noma’nın, kraliyet düğünlerinin ve
Nobel ödül törenlerinin menülerinde yer alıyor.
Türkiye’de “mağaradan çıkan peynir” olarak bilinen
Divle obruğu tulum peynirinin benzerleri dünyanın birçok yerinde mevcut.
Özellikle Avrupalı üreticiler doğal mağaraları soğuk ve nemsiz oldukları
gerekçesiyle yüzyıllardır birer soğutucu olarak kullanmışlar ve kullanmaya
devam ediyorlar.
Laktoz intoleransı olanlara güzel bir haberimiz var.
Peynirden tamamen uzak kalmak zorunda değilsiniz. Uzun süre yaşlandırılmış
peynirlerde laktoz seviyesi taze peynirlere kıyasla çok daha düşük olduğu için
rahatsızlık hissetmeden bu peynirleri tüketebilirsiniz.
Peynirin bağımlılık yarattığını biliyor muydunuz?
Bunun sebebi peynirin içinde bulunan bir maddenin beyinde opioid reseptörlerini
harekete geçirmesi. Uyumadan yarım saat önce yenen peynirin de uykuya geçişi
kolaylaştırdığı tespit edilmiş. Ama İngiltere’nin en tanınmış lezzetlerinden
Stilton mavi peynirinin de tuhaf rüyalar görmeye sebep olduğu da biliniyor. O
nedenle uyumadan önce peynir yiyecekseniz Stilton dışında bir çeşit
seçebilirsiniz.
Peynirde küf genelde bozulmaya işaret eder ama rokfor
ya da gorgonzola gibi peynirler için bu durum geçerli değil. Bilim insanlarının
rokfor üzerinde yaptıkları bir araştırma, bu peynirin düzenli tüketiminin
insanların ömrünü uzattığına bile işaret etmiş. Kalp ve damar sağlığını
iyileştiren bu peynirin, Fransız kadınlarının uzun ömürlü olmasında da bir rol
oynayabileceği belirtiliyor.
Bozulma demişken, Hollanda’nın kuzeyinde üretilen Edam
isimli peynir, “hiç bozulmayan peynir” olarak biliniyor. Edam aradan geçen
zamanda sertleşse de nefasetini kaybetmiyor. Bu nedenle 14 ila 18’inci
yüzyıllar arasında deniz yolculuklarına çıkan ve uzaklardaki kolonilerine giden
Hollandalıların erzaklarında mutlaka Edam bulunurmuş.
Guinness Rekorlar Kitabı’nda peynirle ilgili çok
sayıda rekor bulunuyor. Bilinen en büyük inek peyniri, 7 Eylül 1995’de Kanadalı
üretici Agropour tarafından kayıt altına alındı. Bu dev peynir 26,09 ton
ağırlığındaydı. En büyük keçi peyniri ise Yunanistan’da Ioannis Stathoris
isimli şirket tarafından 29 Aralık 2010’da üretildi. Bu peynir için 5861
kilogram süt, 12 kilogram yoğurt kültürü, 140 kilogram tuz, 1000 kilogram tuz
kullanıldı.
En fazla peynir çeşidini bir arada bulunduran restoran
rekoru 31 Mart 2019 itibarıyla Fransa’nın Narbonne şehrinde bulunan Les Grands
Buffets’ye ait. Restoranda tam 111 çeşit peynir bulunuyor. Bir müzayedede en
yüksek fiyata satılan peynir ise 26 Ağustos 2018’de İspanya’nın Cabrales
şehrinde satıldı. 2,62 kilogram peynir için 14300 sterlin ödendi.
Dünyanın en pahalı peyniri Sırbistan’da eşek sütünden
üretilen Pule olarak biliniyor. Pule’nin kilogramı 1200 ila 2000 dolar arasında
alıcı buluyor. Geyik peynirinin de kilosu 1000 dolar civarında satılıyor çünkü
geyiklerin sağılması 2 saat sürüyor ve bu işlemin mutlak bir sessizlikte
yapılması gerekiyor.
Fransa’nın Albertville kentinin elektriği Beaufort
peynirinden geliyor. Peynir altı suyuna eklenen bakteriler, bu suyu biyogaza
dönüştürüyor. Ardından biyogazla çalışan bir makine sayesinde suyu 90 dereceye
kadar ısıtıyor. Bu ısıyla da yıllık 2800 megawatt saat elektrik üretiliyor.
İtalya’da bir peynir bankası bulunuyor. Credem isimli
bu banka yerel parmesan üreticilerine peynir karşılığı yüzde 3-5 faizle kredi
veriyor. Peynirler 2 yıl boyunca bankanın kasalarında saklanıyor, eğer kredinin
karşılığı ödenmezse peynirler banka tarafından satışa çıkarılıyor. Bankanın
kasasında 2000 milyon dolar değerinde peynir bulunuyor.
Banka demişken, peynir dünyada en fazla çalınan şey.
Satışa çıkan peynirlerin yüzde 4’ü pazarlardan, marketlerden çalınıyor. Bu da
peynirin adeta hazine değerinde olduğunun bir kanıtı olarak görülebilir.
Dünyada toplam peynir üretimi 25 milyon ton civarında.
Bunun önemli bir kısmını AB ülkeleri gerçekleştiriyor. AB’nin arkasından ABD
geliyor. Peynirin ticareti de çok önemli bir kalem. Üretilen peynirin 7 milyon
tona yakını ihraç ediliyor. En büyük beş peynir ihracatçısı ise sırasıyla
Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya ve Danimarka. Türkiye ise peynir ihracatçısı
ülkeler arasında 25’inci sırada.
Dünyanın peynir başkenti diyebileceğimiz yerlerden
biri ABD’nin Wisconsin eyaleti. Ülkede üretilen peynirlerin yüzde 25’inden
fazlası, artizan peynirlerin ise yarısından fazlası Wisconsin’de üretiliyor.
ABD Peynir Şampiyonası’nda ödüllerin yarıdan fazlası hep Wisconsin’li
üreticilere gidiyor. Wisconsin için peynir o kadar önemli ki Haziran 1935 ile
Mart 1937 arasında eyalette geçerli olan bir yasa, restoranların her yemeğin
yanında mutlaka peynir ve tereyağı servis etmesini gerektiriyormuş.
0 yorum