Sağlık Makaleleri

Varisten ameliyatsız kurtulun

12:38

Varis, yaygın bir sağlık sorunu. Ameliyatla tedavisi mümkün ama neşter altına yatmak da çoğumuzu endişelendiriyor.

Varisin bir tedavi yöntemi daha var. Neştersiz, anestesisiz, yarasız, dikişsiz... Yöntemin adı Lazer Ablasyon. Doppler tekniği eşliğinde yapılıyor, topu topu 40 dakika sürüyor ve kesin çözüm getiriyor. Yeni tekniği Yrd. Doç. Dr. Mehmet Mahir Atasoy’dan öğrendik...

Önce varis hastalığını tanımlar mısınız?

Bacaklarda, derinin hemen altındaki toplardamar genişlemelerine varis denir. Bacaklardaki toplardamarlar kirli kanı yerçekiminin tersi yönünde, temizlenmesi için akciğerlere ve kalbe taşıyan damarlardır. Bu damarların içinde yukarı akımın sağlanmasını kolaylaştıran ve kanın aşağıya doğru toplanmasını önleyen kapaklar vardır. Bacak kaslarının çalışması ile kan, bu kapakların yardımıyla tek yönlü olarak yukarı ilerler. Kapaklarda hasar oluştuğunda yerçekimi yüzünden kan aşağı yönde basınç oluşturur, yüzeysel toplardamarlarda varis oluşur.

Kimlerde olur? Risk faktörleri nedir?

Ayakta uzun süre hareketsiz durmak, genetik yatkınlık ve kadın hastalarda fazla kilo, risk faktörüdür. Kılcal varislerden parmak gibi çıkıntı yapan varislere kadar geniş yelpazede seyreder.

Belirtileri nasıldır?

İlerlemiş varis hastalığında genişleyen toplardamarlar gözle görülebilir. Erken evrede ise gün içinde giderek artan ağrı, bacaklarda çabuk yorulma ve ağırlık hissi olur. Tedavi edilmediğinde ilerleyerek pıhtı oluşumlarına yol açabilir. Daha ciddi seviyelerdeki hastalarda deride renk değişikliği ve yaralar oluşabilir. Bunlar mutlaka tedavi edilmelidir.

Kaç tip varis vardır?

Ciddi vakalar ameliyatsız tedavi edilir mi? Kabaca 3 tip varis vardır. 1. Büyük varis: Deriden bariz çıkıntı yapan, çapı 4-15 mm arasında değişir. 2. Orta boy varis: Deriden hafif çıkıntı yapan, yeşil renkli, çapı 2-4 mm arasındadır. 3. Kılcal varis: Deriden çıkıntı yapmayan, çapı 1-2 mm’den küçük olan kırmızı-mor renkli varislerdir. Hemen belirteyim; tüm varis tipleri tedavi edilebilir. Ameliyatsız tedavide lazer ablasyon yöntemi ile büyük ve orta boy varisler geçer. Kılcal varislerde ise skleroterapi yöntemi uygulanır.

“40 dakikada kabusa son”

Varis hastalığına nasıl teşhis konuyor?

Çıplak gözle ya da el muayenesi ile anlaşılmaz. Doppler ultrasonografi tetkiki yapılmalı. Doppler tetkikini yapacak hekimin varis konusunda deneyimli bir radyoloji uzmanı olması gerekir. Uzmanın, aynı zamanda varisin ameliyatsız tedavisini yapabiliyor olması da önemli. Doppler incelemesi hem yatarken hem ayaktayken yapılmalı.

Ameliyatsız tedavide işlem ne kadar sürüyor?

Endovenöz Lazer Ablasyon yöntemi ile ameliyatsız ve ağrısız olarak, sadece lokal anestezi ile 40 dakikada varisten kurtulabilirsiniz. Hemen günlük yaşama dönebilir, yürüyerek evinize gidebilirsiniz. Tedaviden sonra sadece 15 gün orta basınçlı varis çorabı giyilmesi gerekiyor.

Başarı oranı ne?

Teşhisi ve tedaviyi aynı hekimin Doppler görüntülemesi eşliğinde yapması sayesinde başarı oranı yüzde 97’dir.

Yöntemin avantajlarını sayar mısınız?

-İşlem 1 saatten az sürer ve semptomlarda anında iyileşme gözlenir.
-Günlük aktivitelere hemen dönüş mümkündür. Çok az bir ağrı ve morarma olabilir, bu da 10 gün içinde geçer.
-Cerrahi yara izi ya da dikiş olmaz. Çünkü cilde açılan kesi, kalem ucu kadardır.
-Cerrahiye kıyasla daha yüksek başarı ve daha az tekrarlama oranına sahiptir.
-İşlem sonrası hasta memnuniyeti çok yüksektir.

Bu yöntem kesin çözüm mü?

Evet. Bu teknikle varise ve ağrıya neden olan hasarlı damar, lazer ile içten yakılarak tam bir iyileşme sağlanır. Hastalığın tekrarlama oranı Lazer Ablasyon’da çok daha düşüktür.

Tek seanstan sonra bile formda bir bacağa kavuşmak mümkün mü?

Çok ilerlememiş varis hastalarında tek seansla tamamen eski haline dönüyor. Ancak ilerlemiş vakalarda birkaç seans gerekiyor.

Ücreti ne kadar?

Ameliyat fiyatının yaklaşık yarısı kadar. Zaten büyük ölçüde SGK tarafından karşılanıyor.

Ameliyat nasıl yapılıyor?

Modern tedavinin tam adı Endovenöz Lazer Ablasyon (EVLA). 2000’li yılların başında büyük varislere neden olan damarların tedavisinde adeta bir devrim yaşandı. 2002 yılında da Robert Min adlı bir girişimsel radyoloji uzmanı ve ekibi, ilk kez bir hasarlı kapağın tedavisini bu yöntemle yaptı. Yöntem, kaçak yapan damarın ameliyatla yolunarak dışarı alınması yerine, anjiyo gibi damar içinden girilerek lazer enerjisi ile hasarlı kapağın kapatılması esasına dayanıyor. Lazerle kapatılan damardan artık varislerin içine kaçak oluşmaz. Damar, vücut tarafından zamanla yok edilir. Toplardamar veni yakılarak kapatıldığında gözle görülen varisler de küçülerek kaybolur. Hastalıklı damar ortadan kalktığında diğer sağlıklı damarlar kanı taşıma görevini üstlenerek bacağın venöz dolaşımını sağlar. Vücutta hasar oluşturmadan bedenin kendini onarmasına yardımcı olunduğu için bu yöntemin yan etkileri çok azdır. Çok ilerlemiş varisi olan hastalarda Endovenöz Lazer Ablasyon’a tamamlayıcı tedavi olarak aynı seansta ultrason eşliğinde köpük skleroterapi tedavisi de eklenir.

Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates