Bebek-Çocuk

Sağlıklı bebek doğurmak istiyorsanız yaşam biçiminizi planlayın!

05:52

Bebek sahibi olmaya karar verdiniz! Hayatınızın çok önemli bu kararı için dikkat etmeniz gereken birçok nokta var. En önemlisi; sağlıklı bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için doğru düzenlenmiş bir beslenme programı uygulamanız. İdeal olarak hamile kalmadan en az 3 ay-1 yıl önce beslenme durumunuz en iyi durumda olmalı. Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Aile Hekimi ve Beslenme Danışmanı Dr. Murat Berksoy’a hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde beslenmenin önemiyle ilgili sorularımızı yönelttik.

Hamilelik öncesi fazla kiloların önemi var mıdır?

Hamilelik öncesinde fazla kilolar, öncelikle anne adayının gebe kalmasını zorlaştırıyor. Kalp, diyabet ve obezite riski anne karnındayken ortaya çıkıyor. Anne kötü beslenirse, bebeği ileri yaşlarında, hatta yetişkin döneminde bu hastalıklara aday oluyor. Aşırı kilolu annelerin çocuklarının kalp hastalıkları veya şeker hastalıkları için yüksek risk taşıdığı bilinmektedir. Fazla kilolu olan kadınlar iri bebekler dünyaya getirirler. Bu durum bebek ve anne için travmatik doğum nedenidir, forsepsle veya sezaryen ile doğum yapılmasını gerektirir. Fazla kilolu kadınlarda gebe kalmakta güçlük, düşük, gebelik zehirlenmesi, yüksek tansiyon, diyabet, pıhtılaşma bozuklukları ve kalp problemleri, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek daha fazla görülür.

Gebelik öncesi dengesiz beslenme nelere yol açabilir?

Gebelik öncesi dengesiz beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açar. Bebekler de ise fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa ve ölü doğuma zemin hazırlar. Fazla kilolu kadınlarda yukarıdaki sorunlarla beraber gebe kalmak da daha zordur. Gebe kalma şansını artırmak, gebelikte güçlük yaşmamak ve gebelik sonrasında rahat olabilmek için kilo vermelidir.

Hamilelikte ideal kilo nedir? Bir anne adayının kaç kilo alması idealdir?

Bir gebe için; vücut kitle indeksi ne olursa olsun önemli olan gebeliğini takip eden doktorun fikirleri ve önerileridir. Her gebenin ideal kilosu farklıdır. Şişmanlık sınırlarını saptamakta kullanılan bir formül "Vücut Kitle İndeksi (VKİ)"dir. Ağırlığın metre cinsinden boyun karesine oranı ile hesaplanır. Örneğin; 170 cm boyunda ve 70 kg ağırlığındaki bir hastanın VKİ = 70/1.72 = 24.2'dir. VKİ; 19-25 arasında olan kişiler normal kilolu kişilerdir. 25-30 arası balık eti veya toplu, 30-40 arası şişman ve 40'ın üzeri ise bazı hastalıkların ortaya çıkmasına elverişli şişmanlık durumu olarak ifade edilir. Bel çevresinin kadında 88 cm'yi geçmesi ya da bel çevresinin kalça çevresine oranının kadında 0.8'den fazla olması yine şişmanlık olarak değerlendirilmektedir. Yağ dokusunun vücudun nerde biriktiğini anlamamıza yarar. Eğer yağ dokusu karında ve dolayısı ile iç organların çevresinde birikmişse bu durumda o şişman kişide kilo fazlalığına bağlı olarak ortaya çıkma ihtimali olan bazı ek hastalıkların görülme oranı çok daha fazla artar. Hamilelikte tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kalp ve beyin damarlarında tıkanma ihtimali, şişman olmayan veya şişman olup da yağ dokusu karın dışındaki bölgelerde (örneğin bacak, kol gibi) biriken kişilere göre çok daha fazladır.

Gebelikteki ideal kilo nasıl sağlanabilir?

Gebelikteki ideal kilo artışı hamilelik öncesi kilo ve yaşa bağlıdır. Kilolu kadınların hamilelik süresince daha az, zayıf kadınların ise daha fazla alması uygundur. Hamilelik öncesi kilosu ne olursa olsun hiçbir hamile kadın bu süreç boyunca kilo vermeye kalkışmamalıdır. Vücut kitle indeksi 20-25 arasında, hamilelik boyunca 11-14 kilo arasında almış olmanız idealdir. Hamileliğin ilk 12 haftasında kilo artışı çok yavaş olabilir. Hatta bulantı ve kusmalar varsa bir kaç kilo kaybetmeniz de normal kabul edilebilir. Eğer hamilelik öncesi vücut kitle indeksi 20'nin altındaysa hamilelik süresince 14-18 kilo alabilir. hamile kalmadan önce fazla kiloluysa vücut kitle indeksi 26-29 arasındaysa bu durumda tüm hamileliğin 6-10 kilo almalıdır. Eğer vücut kitle indeksi 29'dan büyükse tüm gebelik süresince 7-8 kilodan fazla almamalıdır. 12 haftadan sonra vücut kitle indeksine göre haftada 300-600 gram almak gebeliğin rahat geçmesini sağlayacaktır.
Zayıflık da hamilelik için problem midir?

Çok fazla zayıflık da başarılı bir hamilelik şansını tehlikeye atar. Sağlıklı kilo yani kişinin ideal kilosu önemlidir. İdeal kilo herkes için standart değildir.Gebe kalmadan önce ideal kilo için doktora danışılmalıdır. Kilo değişiklikleri ani olmamalı, uygun bir süreye dağılmalıdır.

Anne adayları hangi besinleri mutlaka almalıdır?

• Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem ve baklagiller
• Kemik gelişimi için; kalsiyumdan zenginleştirilmiş yoğurt, süt,
• Fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler
• Güneş ışığı
• Folik asit tabletleri
• Bol bol su tüketmeliler

Bunları da sevebilirsiniz

0 yorum

 
 
 
 

Merhancag

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

 
Created By Sora Templates